E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Teksti alguses kirjutati häkkerite ja kräkkerite erinevusest. Tavaliselt meedias ja filmides kujutatakse kräkkereid "häkkeritena", mis pole tõsi. Häkkerid ei murra arvutitesse sisse vaid lahendavad probleeme ja loovad originaalseid asju. Ma arvan, et selline täpsustamine autori poolt on hea.

Teos koosneb kolmest põhipeatükist ja alaosadest koos viidetega. Ülesehitus on lihtne ent arusaadav ja loogiline. Esimene põhipeatükk räägib, kuidas peaks häkker käituma ja asjadesse suhtuma. Mulle meeldis Eric Steven Raymondi toodud sportlase analoog. See on paari lausega nii lihtsalt ja loogiliselt seletatud.

Teine peatükk rääkis vajalikest oskustest, et olla häkker. Kirjutises oli palju nõuandeid ja soovitusi ning  ka häid raamatuid, millest õppida. Ühtlasi andis see peatükk häid mõtteid, mida peale Pythonit õppida.

Viimane rääkis staatusest häkkerikultuuris. Peamine mõte oli sellest, et häkker olla, peaksid kirjutama avatud lähtekoodiga. Minu jaoks tähendab see nagu raamatu kirjutamist, kui teistele teos meeldib, siis autor saab tunnustust. Häkkerikulutuuris on traditsioon kirjutada selliseid programme, mis on teistele kasulikud ja huvitavad nagu raamatudki.

Lõpus räägiti häkkerite ja nohiku seostest ja seal oli ka humoorikaid korduma kippuvate küsimuste vastuseid. Minu meelest oli see väga kasulik ja huvitav lugemine. See oli ka väga lihtsasti jälgitav (alguses arvasin, et saab olema raske lugemine) ja soovitan ka teistel Hacker-HOWTO-d lugeda.


Kasutatud allikad:

https://www.kakupesa.net/hacker/#2

http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html#skills1

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

E-ITSPEA 8: IT proff...?