E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

Lugesin läbi Eesti infoühiskonna arengukava 2020 ja kirjutasin üles mõned mõtted.

Kõige vähem realiseerunud punkt

Ma olin kahe visioonipunkti vahel: IKT kasutamise najal tekiks rohkelt uusi kõrge lisandväärtusega töökohti (vähemalt 50 000 spetsialisti) või, et inimestele on tagatud kontroll oma elu ja andmete privaatsuse üle. Arvan, et teine punk on vähem realiseerunud, kui esimene. RIA.com Marketplaces andmetel töötab Eestis IKT valdkonnas 41 000 inimest. Kuigi pole see 50 000 nagu loodeti, on töötajate arv viimase seitsme aasta jooksul kahekordistunud. 
Selle aasta suvel laaditi mitmete tuhandete inimeste dokumendid ebaseaduslikult alla. Õnneks ei kuritarvitanud ründaja pilte ära. Eesti infoühiskonna arengukava 2020 leheküljel 8 on kirjutatud, et riigi teenustetaristut tuleb tehnoloogia arengu valguses ajakohastada või vajadusel välja vahetada. Riigi infosüsteemi ameti juht Margus Noormaa tõdes, et turvanõrkus oli riigi infosüsteemi ameti ühes vanas teenuses. See tähendab, et visioonipunkt pole eriti hästi realiseerunud.

Kõige enam realiseerunud punkt

"Eesti kultuuripärand on tarbimiseks kogu maailmas hõlpsalt kättesaadav ja aktiivselt leviv, sealhulgas taaskasutuses (nt mash-up). Väärtuslikum osa kultuuripärandist on digiteeritud. Loodav tulevane pärand, sealhulgas veebis loodu, on kohe talletatud ning digitaalse pärandi pikaajaline säilimine tagatud." (lk 14)

See on tulevasele põlvkonnale hea, et nad ei unustaks Eesti kultuuripärandit (näiteks laulu-ja tantsupeod on digiarhiivides). Samuti näitab see teistele riikidele, et me oleme terviklik riik oma kultuuriga. See on õnnestunud, sest videod, maalid, heliteosed jne on hästi kättesaadavad. Eesti on ka kuulsust juurde saanud rohkesti tänu Arvo Pärdile, kes on saavutanud maailmakuulsuse.

Kasutatud allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 8: IT proff...?

E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid